DOMOWE LATTE

Uwielbiam pić kawę 🙂 Nie wyobrażam sobie dnia bez kubka dobrej kawy. Jedną z moich ulubionych kaw to latte. Jeśli piję kawę gdzieś na mieście, to zawsze jest to latte. Bardzo lubię tą piankę, delikatny smak kawy i czekoladowe wzorki na niej 🙂 Odkąd kupiłam dzbanek do spieniania mleka, mogę się cieszyć pyszną kawą codziennie, w dodatku w domowym zaciszu. Przygotowanie jej okazało się prostsze niż myślałam.

Potrzebujemy wysoką szklankę, świeżo zaparzoną kawę, ja trochę oszukuję i używam rozpuszczalnej oraz urządzenie do spieniania mleka. Ja kupiłam dzbanek do spieniania mleka Tchibo. Podgrzewam w nim mleko, które powinno być gorące, ale nieprzegotwane. 
Następnie za pomocą tego tłoczka przez około minutę spieniam mleko, energicznie wysuwając go w kierunku góra-dół. Kiedy mleko jest już wystarczająco spienione rozlewamy je do szklanek. Ważne jest, aby najpierw wlać mleko, dopiero potem kawę.

 No i najtrudniejsze, wlewanie kawy do mleka. Kawę trzeba wlewać bardzo powoli, po ściance szklanki, aby utworzyła się wyraźna warstwa. Ja to robię za pomocą łyżeczki. Raz wychodzi mi lepiej raz gorzej, ale można dojść do wprawy. Na koniec możemy posypać kawę startą czekoladą, lub zrobić wzorek płynną czekoladą. Ja jeszcze nie osiągnęłam tego levelu 😉

No i gotowe 🙂 Tak wygląda moje domowe latte 🙂

Przyrządzacie sami latte w domu? 

Autor: Justyna Skowera