4 POMYSŁY NA DYNIĘ
Warzywo, które jako pierwsze przychodzi mi do głowy, kiedy myślę o jesieni to dynia. Sezon na dynię powoli już się kończy, coraz rzadziej widzę ją w sklepach. Jest to więc ostatni dzwonek, aby spróbować jakiegoś dania z dynią w roli głównej. Tej jesieni dyni było bardzo dużo w mojej kuchni. Podzielę się z Wami moimi ulubionymi pomysłami na wykorzystanie dyni w kuchni. Zobaczcie sami!
Zupa krem z dynii
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 cebule
- marchewka
- bulion
- papryka ostra
- pieprz, sól
Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy nasiona i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną wcześniej marchewkę i dynię, a następnie zalewamy bulionem (do poziomu warzyw). Gotujemy pod przykryciem około 20 min, aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy całość na gładki, gęsty krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pestkami dyni lub grzankami.
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym
Składniki:
- 1 kg dyni
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- ser żółty
- papryka ostra, słodka
- tymianek
- pieprz
- sól
Cebulę pokroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dajemy mięso. Podsmażamy przez ok. 10 min, doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Pomidory z puszki kroimy i wrzucamy do mięsa. Dynię kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwami, najpierw połowa dyni, sos mięsny, druga połowa dyni i ser żółty. Całość zapiekamy w piekarniku przez 50 min w temperaturze 180 stopni.
Gulasz z dynią
Składniki:
- 0,4 kg dyni
- 0,4 kg mięsa wieprzowego w kawałku
- 2 cebule
- 1 papryka
- 1 marchewka
- bulion
- sos sojowy
- pieprz, sól
Mięsko kroimy w kostkę i podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, podsmażamy aż zmięknie. Dolewany trochę wody i gotujemy na małym ogniu, tak aby mięso było miękkie. Dodajemy bulion i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (dynia, marchewka, papryka). Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Na koniec można zagęścić gulasz mąką, ale ja tego nie robię. Podajemy np.: z kaszą kuskus.
Kawa dyniowa
Składniki:
- 1 szkl. zaparzonej kawy
- 0,5 szkl. mleka
- 1 łyżka pure z dyni
- przyprawa do piernika
- cynamon
- miód
Obraną dynię pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni, a następnie miksujemy na gładką masę. Do garnka wlewamy świeżo zaparzoną kawę, mleko i dodajemy łyżkę pure z dyni. Dyni można dodać trochę więcej, ale mi najbardziej smakuje kiedy jest to 1 łyżka.dodajemy miód, odrobinę przyprawy do piernika (tak naprawdę powinna być to przyprawa do ciasta dyniowego, ale nie miałam takiej). Mieszamy wszystko, aby składniki się połączymy. Cedzimy przez sitko, bo mogą trafić się grudki. Pzelewamy do wysokiej szklanki, ozdabiamy bitą śmietaną lub spienionym mlekiem i posypujemy cynamonem.
Smacznego!
Każda z propozycji jest bardzo prosta w wykonaniu i smaczna. A jakie są Wasze ulubione potrawy z dynią?