4 PROSTE POMYSŁY NA TRUSKAWKI

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moimi ulubionymi deserami z truskawkami w roli głównej. Ja co roku mrożę truskawki, więc u mnie sezon trwa trochę dłużej. Przepisy są mega proste, nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych, żeby przygotować coś dobrego. Truskawki możecie też zastąpić innymi owocami, np. malinami czy jagodami.

IMG_8423

Drożdzówka z truskawkami

Składniki

Ciasto:

  • truskawki
  • 400g mąki
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 30dag drożdzy
  • 100ml mleka
  • 1 łyż. cukru

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 100g mąki
  • 100g cukru

Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Odczekać chwilę aż drożdże zaczną rosnąć.  Masło roztopić i wystudzić. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z zaczynem z drożdży i roztopionym masłem. Wyrabiać ciasto do uzyskania masy, która nie klei się do rąk.

Kruszonka – Masło roztopić. Dodać mąkę i cukier, wymieszać. Wstawić do lodówki na 15 min.

Ciasto włożyć do formy, na wierzchu położyć owoce, posypać kruszonką. Piec 45 min w temp. 180 stopni.

IMG_8424

Tarta z truskawkami

Składniki:
  • truskawki
  • 25 dag sereka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • herbatniki
  • 60 dag masła

Opakowanie herbatników kruszymy, ja robię to w blenderze. Masło roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wsypujemy to do formy na tarte i ugniatamy, tak aby stworzyć spód do tarty. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie łączymy z serkiem mascarpone. Można dodatkowo posłodzić cukrem pudrem. Wykładamy masę na spód z herbatników. Dekorujemy truskawkami i gotowe. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

IMG_8297

Koktajl truskawkowy

Składniki:
  • świeże truskawki
  • mały jogurt naturalny
  • coś słodzącego: cukier lub miód

Truskawki miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, delikatnie słodzimy i gotowe. Ja dodaję po prostu odrobinę cukru, w zależności od tego jak słodkie są truskawki, niestety nie znoszę miodu. Czasem dodaję też dwie łyżki płatków owsianych lub nasiona chia, wtedy koktajl jest bardziej pożywny.

IMG_8583Lody truskawkowe

Składniki:
  • mrożone truskawki
  • banan
  • śmietana 30%

Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Proporcje tutaj są mocno intuicyjne. Można użyć samej śmietany bez banana, lub samego banana bez śmietany (wtedy lody są mniej kaloryczne). Ja dodaję trochę jednego i drugiego, bo takie smakują mi najlepiej. Są naprawdę pyszne, polecam spróbować!

A Wy co najczęściej przygotowujecie z owoców sezonowych?

 

Autor: Justyna Skowera